Grondwerk / Werken aan de hand – Academische rijkunst

Samenwerken is de sleutel tot een gezond succes

Ik heb een aantal jaar geleden de 2 jarige opleiding Academische Rijkunst van Human en Horse gevolgd. In de grondwerklessen werken we vanuit deze visie aan de balans, het rechtrichten en de totale ontwikkeling van het paard. Dit doen we om het paard uiteindelijk in staat te stellen het werk met gemak en plezier uit te kunnen voeren in samenwerking met de trainer van het paard. Voor iedere combinatie geldt dat de samenwerking verandert in het werken vanaf de grond. Je ziet je paard met andere ogen.

Voor ieder wat wils

Voor veel jonge paarden is dit werk een mooi opstapje naar het werk onder het zadel, maar ook in de revalidatie van geblesseerde paarden hebben we al mooie resultaten bereikt. Bij jonge paarden en paarden in revalidatie creeren we een stukje lichaamsbewustzijn en werken we daarnaast aan het rekken en aanspannen van de spieren waardoor ze langzaam sterker en beter belastbaar worden. Het eventuele werk onder het zadel of voor de wagen zal daardoor vaak makkelijker (weer) opgepakt worden.

Je bent nooit te oud om te leren

Deze manier van werken is daarnaast bij uitstek geschikt voor het trainen en het fit houden van oudere paarden. Het onbelaste werken is een prachtige manier om toch nog bezig te blijven en het lichaam fit te houden zonder de grens van overbelasting over te gaan. Het rijden op een ouder paard is immers lang niet altijd meer mogelijk, mede doordat de rugspieren vaak van mindere kwaliteit raken en het paard ons toch moet dragen.

De lessen in het grondwerk duren altijd minimaal 45 minuten. We beginnen met ├ęcht leren kijken naar je paard. Hoe beweegt je paard, waar zitten de scheefheden? Hierna leer je verschillende oefeningen om je paard steeds beter en sterker te krijgen. Deze lessen zijn uitstekend te combineren met, of te gebruiken als opstap naar, het dressuurmatige werk onder het zadel.


Het is ook mogelijk om lessen grondwerk met 1 van mijn eigen paarden te volgen. Neem contact op voor de mogelijkheden hiertoe.

Een overzicht van de prijzen voor de lessen vindt u in de shop.