Lymfe drainage (MLD)

MLD oftewel; Manuele Lymfe DrainageExtended Steps - Manuele Lymfe Drainage (MLD)

Lymfedrainage… Wat is dat?

Lymfevocht bevindt zich overal in het lichaam; daar waar bloed stroomt zien we lymfe. Door de bloedvaten stroomt bloed. Het hart pompt dit rond waardoor er altijd een bloeddruk aanwezig is. Het bloed zelf bestaat uit vocht en bloedcellen. De wanden van de bloedvaten zijn semipermeabel, dat wil zeggen dat er wel vocht doorheen kan, maar geen cellen. Bij een tekort aan vocht in de omliggende weefsels kan er dus vocht aan het bloed onttrokken worden, maar dit kan ook andersom. Dit heeft te maken met osmose, de aantrekkingskracht van eiwitten op vocht dus eigenlijk. De weefsels in het lichaam zijn gemaakt van eiwitten, er is dus altijd een spel gaande wat ervoor zorgt dat er balans is.

Bij weefselschade kan eventueel vocht vrij direct in de bloedbaan opgenomen worden, de eiwitstructuren (de kapotte cellen dus) kunnen dat niet; de wand laat immers alleen vocht door. De kapotte cellen moeten echter wel afgevoerd worden, wat gebeurt met lymfe. De eiwitstructuren gaan met het Lymfevocht naar de knopen en komen uiteindelijk via de grote knoop vlakbij het hart in de bloedbaan terecht. Vanaf daar gaan ze naar de lever en nieren om opgeruimd te worden.

Het lymfestelsel kent echter niet, zoals de bloedvaten, druk. De verplaatsing gaat via een aanzuigende werking die veroorzaakt wordt door onder andere beweging. Doordat er een variatie in druk ontstaat worden vaten leeg geperst en ontstaat er ruimte voor nieuw vocht. Zoals je je wel voor kunt stellen is dit best een kwetsbaar systeem. Zodra er weinig beweging is is er weinig variatie van druk, maar ook de constante druk van harnachement, dekens, beenbescherming werkt niet mee. In beide gevallen is er dus sprake van weinig variatie van druk.


Problemen waarbij de obstructie van lymfe een rol speelt zijn onder anderen;

  • CPL
  • Stalbenen
  • Mok/Rasp
  • Zomereczeem
  • Hoefbevangenheid
  • Olifantsbeen (elefantiasis)

Ook als ondersteuning bij operaties of wonden kan het het herstel bevorderen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.


En wat doe je met een behandeling dan?

Tijdens een behandeling pas ik handmatige technieken toe die gebruik maken van de variatie van druk. Hierdoor wordt het Lymfesysteem gestimuleerd en kan het uiteindelijk zichzelf weer onderhouden. Meestal zijn hier meerdere behandelingen binnen korte tijd bij nodig. Indien ik de MLD gebruik als afsluiting van een massage is het bedoeld als een extra activatie, hier is 1 behandeling voldoende.


Ben je benieuwd of het jouw paard ook kan helpen? Neem dan eens contact op.

Een overzicht van de prijzen voor de behandelingen vindt u in de shop.